ZĘBACZ DUSZONY W POMIDORACH I CURRY Z KASZĄ BULGUR
SKŁADNIKI DLA 5 OSÓB:
- zębacz filet bez skóry 800g
- krojone pomidory w puszce 200g
- curry hotz 10g
- cebula 50g
- czosnek hotz 5g
- sok z 1 cytryny
- cukier i sól do smaku
- kasza bulgur 250g
- świeża kolendra 20g
- olej rzepakowy do smażenia
Ugotuj kaszę w osolonej wodzie. W międzyczasie podziel filety na równe porcje i obsmaż na patelni po minucie z każdej strony na mocnym ogniu w niewielkiej ilości oleju. Delikatnie zdejmij z patelni rybę. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na tłuszczu pozostałym po smażeniu ryby, dodaj Czosnek oraz Curry Hotz i chwilę smaż żeby uwolnić aromat. Dodaj pomidory z puszki i dopraw solą. Ostrość zbalansuj sokiem z cytryny i cukrem. Przełóż rybę na sos i duś pod przykryciem około 7minut. Ugotowaną kaszę nałóż na środek talerza i przełóż porcję ryby z sosem, posyp świeżo posiekaną kolendrą.