ZRAZY Z POLĘDWICZKI WIEPRZOWEJ Z ŚLIWKAMI I ŻURAWINĄ

Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa ok. 400 g
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 plastry szynki permeńskiej
- 1 łyżka masła
NADZIENIE
- 100 g suszonych śliwek
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka ŻURAWINY HOTZ
- 70 g sera camembert
SOS
- 1 szklanka (250 ml) czerwonego wytrawnego wina
- 4 łyżki ŻURAWINY HOTZ
- 2,5 łyżeczki przyprawy korzennej
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE
Polędwiczkę czyścimy z błon, kroimy w poprzek na około 2 cm plastry i tłuczemy na cienkie kotleciki. Mięso oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. W miseczce mieszamy składniki nadzienia: suszone śliwki, przyprawę korzenną, masło, żurawinę. Na każdym kotleciku kładziemy po 1 łyżce nadzienia oraz mały kawałeczek sera camembert, zawijamy w roladkę a następnie owijamy w plasterek szynki.
Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni, wkładamy roladki i smażymy przez około 2 minuty z każdej strony. Obsmażone roladki przekładamy na 5-8 minut do nagrzanego piekarnika na 180 stopni.
Przygotowujemy sos: wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gotujemy do czasu aż sos zgęstnieje. Gotowe roladki podajemy polane sosem.