Hotz koncentrat dobrego smaku

Zrazy z polędwiczki wieprzowej z śliwkami i żurawiną

Zrazy z polędwiczki wieprzowej z śliwkami i żurawiną

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa ok. 400 g
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  •  4 plastry szynki permeńskiej
  • 1 łyżka masła

NADZIENIE

  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka ŻURAWINY HOTZ
  •  70 g sera camembert

SOS

  • 1 szklanka (250 ml) czerwonego wytrawnego wina
  • 4 łyżki ŻURAWINY HOTZ
  • 2,5 łyżeczki przyprawy korzennej
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Polędwiczkę czyścimy z błon, kroimy w poprzek na około 2 cm plastry i tłuczemy na cienkie kotleciki. Mięso oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. W miseczce mieszamy składniki nadzienia: suszone śliwki, przyprawę korzenną, masło, żurawinę. Na każdym kotleciku kładziemy po 1 łyżce nadzienia oraz mały kawałeczek sera camembert, zawijamy w roladkę a następnie owijamy w plasterek szynki.

Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni, wkładamy roladki i smażymy przez około 2 minuty z każdej strony. Obsmażone roladki przekładamy na 5-8 minut do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. 

Przygotowujemy sos: wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gotujemy  do czasu aż sos zgęstnieje. Gotowe roladki podajemy polane sosem.

Powrót