WYŚMIENITE MALEZYJSKIE CURRY
Składniki:
- kilka dowolnych warzyw
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 puszka mleczka kokosowego
- kilka łyżeczek CURRY HOTZ
- olej kokosowy lub inny tłuszcz do smażenia
Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oleju kokosowym lub maśle klarowanym, dodajemy pokrojone w dużą kostkę lub plastry warzywa. Od Państwa inwencji i zawartości lodówki zależy jakie (np. marchew/pietruszkę/bataty/kalafior/brokuły/cebulę/fasolkę szparagową/cukinię/paprykę/ciecierzycę z puszki itd.). Następnie do podsmażonego kurczaka i warzyw dodajemy koncentrat CURRY, w zależności od poziomu intensywności jaki chcemy uzyskać:
2 łyżeczki – średnio intensywne
3-4 łyżeczki -intensywne
cały słoiczek – bardzo intensywne
Kolejny krok to dodanie mleczka kokosowego.
Całość mieszamy i dusimy przez 10-15 minut, aż warzywa zmiękną.
Serwujemy z ryżem basmati oraz świeżą pietruszką lub kolendrą.