TARTA Z KAPUSTĄ I ŻURAWINĄ
SKŁADNIKI FARSZU
- 600 g kiszonej kapusty
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- Szklanka bulionu
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 cebula
- 150 g ŻURAWINY HOTZ
- GRZYBY
- 200 g mrożonych podgrzybków lub borowików
- 5 gram CZOSNKU HOTZ
CIASTO KRUCHE
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE
Kapustę odciskamy z soku i płuczemy pod bieżącą wodą i ponownie odciskamy. W garnku rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy kminek oraz pokrojoną w kosteczki cebulę. Cebulę szklimy. Dodajemy kapustę, wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagotowujemy, a następnie przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania do kapusty dodajemy ŻURAWINĘ HOTZ, pozostawiając niewielką ilość, którą rozsmarujemy na górnej warstwie nadzienia.
Na patelni podgrzewamy oliwę razem z CZOSNKIEM HOTZ. Dodajemy pokrojone w kawałeczki grzyby, doprawiamy je solą i pieprzem i smażymy przez około 2 - 3 minuty, na koniec dodajemy masło.
Ciasto
Z wymienionych składników zagniatamy kruche ciasto, które następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy masłem.
Oddzielamy 1/3 schłodzonego ciasta i wkładamy je z powrotem do lodówki. Pozostałymi 2/3 ciasta wykładamy dno i boki formy. Spód dziurkujemy widelcem, wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Spód tarty wykładamy pergaminem, na który wysypujemy następnie szklankę ryżu i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Po upływie tego czasu usuwamy pergamin z ryżem i pieczemy jeszcze około 10 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika.
Na podpieczony spód wykładamy nadzienie, na wierzch którego rozsmarowujemy pozostawioną wcześniej część ŻURAWINY. Z odłożonego ciasta formujemy paseczki, układamy je na wierzchu tarty i smarujemy jajkiem. Pieczemy w piekarniku przez 25 minut.