Hotz koncentrat dobrego smaku

Tarta z kapustą kiszoną i żurawiną

Tarta z kapustą kiszoną i żurawiną

SKŁADNIKI FARSZU

  • 600 g kiszonej kapusty
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • Szklanka bulionu
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 cebula
  • 150 g  ŻURAWINY HOTZ
  • GRZYBY
  • 200 g mrożonych podgrzybków lub borowików
  • 5 gram CZOSNKU HOTZ

CIASTO KRUCHE

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE

Kapustę odciskamy z soku i płuczemy pod bieżącą wodą i ponownie odciskamy. W garnku rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy kminek oraz pokrojoną w kosteczki cebulę. Cebulę szklimy. Dodajemy kapustę, wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagotowujemy, a następnie przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania do kapusty dodajemy ŻURAWINĘ HOTZ, pozostawiając niewielką ilość, którą rozsmarujemy na górnej warstwie nadzienia.

Na patelni podgrzewamy oliwę razem z CZOSNKIEM HOTZ. Dodajemy pokrojone w kawałeczki grzyby, doprawiamy je solą i pieprzem i smażymy przez około 2 - 3 minuty, na koniec dodajemy masło.

Ciasto

Z wymienionych składników zagniatamy kruche ciasto, które następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy masłem.

Oddzielamy 1/3 schłodzonego ciasta i wkładamy je z powrotem do lodówki. Pozostałymi 2/3 ciasta wykładamy dno i boki formy. Spód dziurkujemy widelcem, wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Spód tarty wykładamy pergaminem, na który wysypujemy następnie szklankę ryżu i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Po upływie tego czasu usuwamy pergamin z ryżem i pieczemy jeszcze około 10 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika.

Na podpieczony spód wykładamy nadzienie, na wierzch którego rozsmarowujemy pozostawioną wcześniej część ŻURAWINY. Z odłożonego ciasta formujemy paseczki, układamy je na wierzchu tarty i smarujemy jajkiem. Pieczemy w piekarniku przez 25 minut.

Powrót