SMAŻONY FILET Z DORSZA Z CHRZANOWYM PUREE I POMIDORKAMI CHERRY
SKŁADNIKI DLA 5 OSÓB:
- filet z dorsza bez skóry 800g
- konfitura z cebuli Hotz 20g
- pomidorki cherry 200g
- cebula 50g
- olej do smażenia
- masło 100gnatka pietruszki 20g
- ziemniaki obrane 700g
- chrzan Hotz 20g
- mleko 100ml
- sól i pieprz do smaku
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie dokładnie odcedź i odparuj. Przetrzyj przez praskę do ziemniaków lub sitko. Dodaj Chrzan Hotz, 50g masła i ciepłe mleko. Całość połącz na gładkie puree i dopraw solą. Filety dopraw solą oraz pieprzem i smaż na patelni z obu stron po 3 minuty. Zmniejsz ogień i dodaj pomidorki. Chwilę podsmaż razem z rybą i dodaj Konfiturę z cebuli Hotz. Dopraw solą do smaku. Zdejmij z ognia i dodaj 50g masła oraz posiekaną natkę pietruszki. Łyżką ułóż puree na talerzu i delikatnie rozciągnij, teraz połóż pomidorki na których ułóż rybę i polej całość powstałym sosem. Jeśli masz ochotę skrop rybę kilkoma kroplami octu winnego lub soku z cytryny.