Hotz koncentrat dobrego smaku

SMAŻONY FILET Z DORSZA Z CHRZANOWYM PUREE I POMIDORKAMI CHERRY

SMAŻONY FILET Z DORSZA Z CHRZANOWYM PUREE I POMIDORKAMI CHERRY

SKŁADNIKI DLA 5 OSÓB:

  • filet z dorsza bez skóry 800g
  • konfitura z cebuli Hotz 20g
  • pomidorki cherry 200g
  • cebula 50g
  • olej do smażenia
  • masło 100gnatka pietruszki 20g
  • ziemniaki obrane 700g
  • chrzan Hotz 20g
  • mleko 100ml
  • sól i pieprz do smaku

 

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie dokładnie odcedź i odparuj. Przetrzyj przez praskę do ziemniaków lub sitko. Dodaj Chrzan Hotz, 50g masła i ciepłe mleko. Całość połącz na gładkie puree i dopraw solą. Filety dopraw solą oraz pieprzem i smaż na patelni z obu stron po 3 minuty. Zmniejsz ogień i dodaj pomidorki. Chwilę podsmaż razem z rybą i dodaj Konfiturę z cebuli Hotz. Dopraw solą do smaku. Zdejmij z ognia i dodaj 50g masła oraz posiekaną natkę pietruszki. Łyżką ułóż puree na talerzu i delikatnie rozciągnij, teraz połóż pomidorki na których ułóż rybę i polej całość powstałym sosem. Jeśli masz ochotę skrop rybę kilkoma kroplami octu winnego lub soku z cytryny.              

Powrót