POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z PIECZARKAMI I BRANDY
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa (450 g)
- grubo zmielony pieprz
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżki masła
- 300 g pieczarek
- 50 ml brandy
- 3 łyżki MUSZTARDY PIRI PIRI
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka sosu sojowego
- mały pęczek natki pietruszki
Polędwiczkę kroimy na 2 cm plasterki, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i odkładamy na bok.
Pieczarki kroimy na ćwiartki i podsmażamy na dużej patelni na maśle na zloty kolor. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki paprykę. Podsmażamy kilka minut. Następnie wkładamy na patelnię mięso, wlewamy brandy i odparowujemy. Dodajemy musztardę, natkę pietruszki i mieszamy. Następnie dodajemy śmietankę kremówkę wymieszaną z sosem sojowym i zagotowujemy całość, aż sos się zredukuje do pożądanej gęstości. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki.