Hotz koncentrat dobrego smaku

Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami i brandy

Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami i brandy

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (450 g)
  • grubo zmielony pieprz
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki masła
  • 300 g pieczarek
  • 50 ml brandy
  • 3 łyżki MUSZTARDY PIRI PIRI
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • mały pęczek natki pietruszki

Polędwiczkę kroimy na 2 cm plasterki, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i odkładamy na bok.

Pieczarki kroimy na ćwiartki i podsmażamy na dużej patelni na maśle na zloty kolor. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki paprykę. Podsmażamy kilka minut. Następnie wkładamy na patelnię mięso, wlewamy brandy i odparowujemy. Dodajemy musztardę, natkę pietruszki i mieszamy. Następnie dodajemy śmietankę kremówkę wymieszaną z sosem sojowym i zagotowujemy całość, aż sos się zredukuje do pożądanej gęstości. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki.

Powrót