Hotz koncentrat dobrego smaku

Pizzowe różyczki

Pizzowe różyczki

SKŁADNIKI:

30 g świeżych drożdży
3 szklanki mąki pszennej
6 łyżek oleju
pół szklanki ciepłej/gorącej wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1 jajko
5 łyżek KETCHUPU BYDGOSKIEGO HOTZ
3 łyżeczki CZOSNKU HOTZ
w zależności od preferencji: łyżeczka CHILLI HOTZ/ PESTO CZERWONEGO HOTZ/ PESTO BAZYLIOWEGO HOTZ
kilka kulek sera mozarella/szynka/cebula/ogórki (w zależności od preferencji i zawartości lodówki)

 

Drożdże mieszamy z wodą, cukrem, łyżką mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego ciasta dodajemy resztę mąki, olej, jajko i sól. Wyrabiamy ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na 2 prostokąty. Smarujemy KETCHUPEM BYDGOSKIM oraz CZOSNKIEM HOTZ.

Bułeczki świetnie smakują także z PESTO BAZYLIOWYM LUB PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW, a w ostrzejszym wydaniu z CHILLI HOTZ :-)

Na końcu ciasto posypujemy serem, dodajemy szynkę lub inne dodatki w zależności od upodobań i rolujemy wzdłuż dłuższego boku. Brzegi smarujemy jajkiem i mocno zlepiamy. Roladki kroimy na 5cm placki i układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze. Posypujemy je serem i wkładamy na 30 minut do nagrzanego do 180stopni piekarnika.

Najlepiej smakują na ciepło :-)

Powrót