KREWETKI Z PATELNI Z CHILLI I CZOSNKIEM
SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB:
- 250 g krewetek (mrożonych lub świeżych)
- 1 łyżeczka CZOSNKU HOTZ
- 1/2 łyżeczki CHILLI HOTZ
- 50 ml białego wina
- 4 łyżki masła
- sól do smaku
- posiekana natka pietruszki
Przygotowujemy krewetki: świeże obieramy z pancerzy, pozostawiając ogonki, a następnie nacinamy delikatnie wzdłuż i usuwamy jelito (ciemna część). Mrożone wkładamy do miski, zalewamy letnią wodą na kilka minut, odcedzamy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy łyżeczkę CZOSNKU HOTZ oraz pół łyżeczki CHILLI HOTZ i smażymy przez pół minuty. Następnie dodajemy krewetki i smażymy przez minutę na średnim ogniu, nie mieszając.
Wlewamy wino i zwiększamy ogień. Czekamy, aż wino odparuje. Zmniejszamy ogień do średniego, krewetki przewracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejną minutę.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i resztę masła. Smacznego :-)