Hotz koncentrat dobrego smaku

Krewetki z patelni z chilli i czosnkiem

Krewetki z patelni z chilli i czosnkiem

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB:

  • 250 g krewetek (mrożonych lub świeżych)
  • 1 łyżeczka CZOSNKU HOTZ
  • 1/2 łyżeczki CHILLI HOTZ
  • 50 ml białego wina
  • 4 łyżki masła
  • sól do smaku
  • posiekana natka pietruszki


 

Przygotowujemy krewetki: świeże obieramy z pancerzy, pozostawiając ogonki, a następnie nacinamy delikatnie wzdłuż i usuwamy jelito (ciemna część). Mrożone wkładamy do miski, zalewamy letnią wodą na kilka minut, odcedzamy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy łyżeczkę CZOSNKU HOTZ oraz pół łyżeczki CHILLI HOTZ i smażymy przez pół minuty. Następnie dodajemy krewetki i smażymy przez minutę na średnim ogniu, nie mieszając.
Wlewamy wino i zwiększamy ogień. Czekamy, aż wino odparuje. Zmniejszamy ogień do średniego, krewetki przewracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejną minutę.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i resztę masła. Smacznego :-)

Powrót