KLOPSIKI Z INDYKA W SOSIE ŻURAWINOWYM
SKŁADNIKI:
KLOPSIKI:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- pół łyżeczko CZOSNKU HOTZ
- 2 żółtka jaj
- sól i pieprz do smaku
SOS:
- 1 mała cebula
- 80g masła
- 1 łyżeczka CZOSNKU HOTZ
- pół szklanki słodkiego wina deserowego
- pół szklanki bulionu warzywnego
- kilka łodyg świeżego tymianku
Sos
Małą cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy w ok. 80g masła, następnie dodajemy łyżeczkę CZOSNKU HOTZ. Wlewamy pół szklanki słodkiego wina deserowego i pół szklanki bulionu. Redukujemy całość o połowę. Dodajemy słoik ŻURAWINY HOTZ i kilka łodyg świeżego tymianku. Utrzymujemy na wolnym ogniu przez ok. 5 min.
Klopsiki
Drobno pokrojoną cebulę szklimy na patelni z dodatkiem odrobiny CZOSNKU HOTZ. Ostudzoną cebulę mieszamy z mielonym mięsem z indyka i żółtkami jaj. Doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut.
Doskonale smakują z puree ziemniaczanym.