Hotz koncentrat dobrego smaku

Klopsiki z indyka w sosie żurawinowym

Klopsiki z indyka w sosie żurawinowym

SKŁADNIKI:

KLOPSIKI:

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • pół łyżeczko CZOSNKU HOTZ
  • 2 żółtka jaj
  • sól i pieprz do smaku

SOS:

  • 1 mała cebula
  • 80g masła
  • 1 łyżeczka CZOSNKU HOTZ
  • pół szklanki słodkiego wina deserowego
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • kilka łodyg świeżego tymianku

Sos

Małą cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy w ok. 80g masła, następnie dodajemy łyżeczkę CZOSNKU HOTZ. Wlewamy pół szklanki słodkiego wina deserowego i pół szklanki bulionu. Redukujemy całość o połowę. Dodajemy słoik ŻURAWINY HOTZ i kilka łodyg świeżego tymianku. Utrzymujemy na wolnym ogniu przez ok. 5 min.

Klopsiki

Drobno pokrojoną cebulę szklimy na patelni z dodatkiem odrobiny CZOSNKU HOTZ. Ostudzoną cebulę mieszamy z mielonym mięsem z indyka i żółtkami jaj. Doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut.

Doskonale smakują z puree ziemniaczanym.

Powrót