JAMBALAYA Z CURRY, KIEŁBASĄ I KREWETKAMI
Składniki dla 2 osób:
- ryż 100g
- frankfurterki wędzone 200g
- krewetki 16/20 200g (surowe, obrane)
- czosnek Hotz 5g
- curry Hotz 10g
- papryka czerwona 100g
- Seler naciowy 100g
- cebula 50g
- bulion drobiowy 500ml
- olej do smażenia
- sól do smaku
- sok z limonki
Paprykę pozbaw nasion i pokrój w kostkę o boku 1 cm. Tak samo pokrój cebulę. Seler naciowy pokrój w plasterki o grubości 0,5cm. Frankfurterki pokrój w 2 centymetrowe kawałki. Rozgrzej olej na patelni i smaż kolejno krewetki, frankfurterki i warzywa. Gdy wszystko się zarumieni dodaj Czosnek i Curry Hotz i chwilę podsmaż z resztą. Dodaj ryż, wymieszaj i podlej połową bulionu, dopraw solą. Duś pod przykryciem tak długo aż ryż będzie miękki, podlewaj bulionem w razie potrzeby. Na końcu dopraw sokiem z limonki.