FILETY Z PSTRĄGA SMAŻONE W CIEŚCIE PIWNYM Z ŻURAWINĄ I MASŁEM CZOSNKOWYM

SKŁADNIKI DLA 5 OSÓB:
- filet z pstrąga 600g
- piwo jasne 500ml
- mąka pszenna 300g
- sól do smaku
- żurawina Hotz 50g
- masło 70g
- natka pietruszki 20g
- czosnek Hotz 10g
- skórka z cytryny
- świeży tymianek 10g
- proszek do pieczenia 5g
- olej do smażenia 1 litr
Filety z pstrąga koniecznie pozbaw łuski oraz ości. Podziel ma małe kawałki po dwa lub trzy na porcję oraz dopraw solą i skórką z cytryny. Z piwa, mąki, proszku do pieczenia i posiekanego drobno tymianku przygotuj gęste ciasto. Mąki dodaj tyle aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzej olej w rondelku. W międzyczasie zblenduj razem masło pietruszkę i Czosnek Hotz na gładką zieloną masę, dopraw odrobiną soli. Kawałki ryby maczaj w cieście i wkładaj na gorący olej. Smaż nie dłużej niz 3-4 minuty na rumiany kolor. Odsącz rybę przed podaniem na ręczniku papierowym. Chrupiącego pstrąga podawaj w towarzystwie Żurawiny Hotz oraz z łyżeczką masła czosnkowego na wierzchu. Zwieńczeniem dania będzie sałatka z młodych sałat i warzyw sezonowych z cytrusowym dressingiem.