Hotz koncentrat dobrego smaku

FILETY Z PSTRĄGA SMAŻONE W CIEŚCIE PIWNYM Z ŻURAWINĄ I MASŁEM CZOSNKOWYM

FILETY Z PSTRĄGA SMAŻONE W CIEŚCIE PIWNYM Z ŻURAWINĄ I MASŁEM CZOSNKOWYM

SKŁADNIKI DLA 5 OSÓB:

  • filet z pstrąga 600g
  • piwo jasne 500ml
  • mąka pszenna 300g
  • sól do smaku
  • żurawina Hotz 50g
  • masło 70g
  • natka pietruszki 20g
  • czosnek Hotz 10g
  • skórka z cytryny
  • świeży tymianek 10g
  • proszek do pieczenia 5g
  • olej do smażenia 1 litr

Filety z pstrąga koniecznie pozbaw łuski oraz ości. Podziel ma małe kawałki po dwa lub trzy na porcję oraz dopraw solą i skórką z cytryny. Z piwa, mąki, proszku do pieczenia i posiekanego drobno tymianku przygotuj gęste ciasto. Mąki dodaj tyle aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzej olej w rondelku. W międzyczasie zblenduj razem masło pietruszkę i Czosnek Hotz na gładką zieloną masę, dopraw odrobiną soli. Kawałki ryby maczaj w cieście i wkładaj na gorący olej. Smaż nie dłużej niz 3-4 minuty na rumiany kolor. Odsącz rybę przed podaniem na ręczniku papierowym. Chrupiącego pstrąga podawaj w towarzystwie Żurawiny Hotz oraz z łyżeczką masła czosnkowego na wierzchu. Zwieńczeniem dania będzie sałatka z młodych sałat i warzyw sezonowych z cytrusowym dressingiem.             

Powrót